EN ÇOK OKUNANLAR
SON YORUMLAR
ETİKETLER
Bitkisel ürünlerin kullanım geçmişi binlerce yıla dayanmaktadır. Bu ürünlerin kullanımı İÖ. 3000’lerden beri kayıtlarda bulunmakta olup Paleolitik çağlardan beri (60.000 yıldır) kullanıldıkları bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir bildirime göre dünya nüfusunun %70-80’inin temel sağlık hizmetleri uygulamalarında bitkisel ürünlerden yararlandıkları, ürünleri kullandıkları ifade edilmektedir. Afrika toplumlarında bu gibi ürün kullanımı toplumun %80’inde görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri bu alanda her yıl 60 milyar dolar harcama yapmaktadır. Avrupa’da 2003 yılında bu alanda “raf üstü” satılan ürünlere 5 milyar dolar harcama yapıldığı bilinmektedir.
Distilasyon Yöntemi
Distilasyon, tarihi antik çağlara dayanan ve binlerce yıldır kullanılan temel ayırma işlemlerinin önde gelenlerinden biridir.
Distilasyon, bir karışımı meydana getiren bileşenlerin uçuculuklarının (buhar basınçlarının) farklı olmasından yararlanan ayırma işlemidir.
Uçucu yağ üretiminde en çok kullanılan yöntemdir. Bitkinin su veya su buharı ya da ikisinin birlikte uygulanması ile işlem yapılır.
1) Su distilasyonu
2) Buhar distilasyonu
3) Su-buhar distilasyonu
Soğuk Sıkım Yöntemi
Soğuk Pres Yöntemi en eski tekniktir. Yağlı tohum hammaddesinin içerisindeki yabancı maddeler temizlendikten sonra yüksek derecelerde ısıya maruz kalmadan preslerde sıkım işlemi gerçekleşmektedir.
Soğuk pres tekniği ile elde edilen yağlar, proses süresince yüksek derecede ısıl işleme maruz kalmamaları, hammaddeden yağın çıkarılması sırasında solvent kullanılmamasından dolayı besleyici değer açısından ön plana çıkmaktadırlar.
Uçucu yağlar genellikle bitki dokularından distilasyon (damıtma) yoluyla elde edilirler ancak Narenciye yağları, Citrus (Narenciye) türlerinin meyve kabuklarından sıkma yoluyla üretilirler.
Maserasyon Yöntemi
Ekstraksiyon yöntemleri arasında geleneksel işlem olarak yer almaktadır.
Drogun bir süre uygun çözücüde bekletilmesi işlemine Maserasyon denilmektedir.
Bitki meteryali çözücü ile birlikte kapalı bir kap içerisine alınır. İstenilen zaman ve sıcaklığa göre bekletilir. Son olarak filtreleme işlemi uygulanır.
Osman FATSA